Etikettipukeutuminen

Etikettipukeutuminen 


Tietyn etiketin mukaista pukeutumista edellytetään yleisesti kaikenlaisissa juhlissa kuten häissä, rippijuhlissa, kastetilaisuuksissa, ylioppilasjuhlissa. Myöskin suuret illalliset, erinäiset kutsuvierasillat, seremoniat, hautajaiset tai siunaustilaisuudet, ensi-illat, juhlakonsertit sekä syntymäpäiväjuhlat ja  muut tilaisuudet kellon ympäri vaativat yleensä etikettipukeutumisen.

Etiketin mukaista pukeutumista ei ole tarkoitettu vaikeuttamaan pukeutumista, vaan helpottamaan sitä. Kun pukeudut etiketin mukaisesti, lähetät sanattoman viestin kunnioituksesta juhlan järjestäjää sekä kanssaihmisiä kohtaan. Hyvää etikettipukeutumisessa on myös, että sinulla on tiedossa minkälaisella asulla voit tilaisuuteen mennä eikä tarvitse pähkäillä montaa tuntia vaatekaapilla. Myöskin noloilta asumoka-tilanteilta voi välttyä. Etiketin noudattaminen on peruskohteliaisuus.

Tässä pari esimerkkiä miesten etikettipukeutumisesta;

FRAKKI

Musta tai yönsininen frakki jonka voi korvata myös mustalla puvulla. Kalvosinnapit. Valkoinen frakkipaita helmiäisnapeilla. Valkoinen frakkiliivi tai -vyö. Taskuliina sekä solmio tai solmuke valkoisia, vain hovimestareilla tumma solmuke. Rannekelloa ei käytetä mutta taskukelloa voi käyttää. Ohuet silkkiset mustat pitkävartiset sukat. Juhlavat kiiltonahkakengät ohuella nahkapohjalla. Pienet kunniamerkit sallitaan ellei toisin määrätä. Päähineenä silinteri. Huivina saa käyttää valkoista silkkihuivia. Päällystakin tulee olla tumma polvimittainen tai pidempi, vaihtoehtona myös musta viitta valkoisella vuorella..

SMOKKI

Musta tai yönsininen smokkitakki silkkisillä kauluskäänteillä. Solmuke mustana jonka kanssa musta smokkiliivi tai musta cummerbund- vyö. Smokkipaita siipikauluksella tai tavallisella taitekauluksella. Paidan etuosa laskostettu tai sileä, piilonapituksella tai mustilla onyx- koristenapeilla. Tumma polvipituinen tai pidempi päällystakki. Juhlavat kiiltonahkakengät ja polvisukat. Juhlavat rannekellot sallitaan sekä pienet kunniamerkit jos kutsussa on merkeistä maininta.

Muita etikettejä kuten saketti, smart casual, tumma puku ym löydät Suomen Vaatturiliitto ry:n sivuilta, suora linkki: https://www.vaatturiliitto.fi/pukeutumisetiketti/

Linkin takaa löytyy siis eri pukeutumiskoodit. Klikkaamalla koodia, löytyy asuohjeistukset niin miehille kuin naisillekkin. 

Virallinen kansallispuku sopii korvaamaan muut juhla-asut. On kuitenkin tärkeää että pari pukeutuu yhteneväisiin asuihin.  Kansallispuvun täytyy olla kokonainen päähineineen, kenkineen ja koruineen, eikä eri kansallispukujen osia saa yhdistää keskenään. Se sopii hyvin käytettäväksi myös morsiamelle vihkipukuna. 

Lisää kansallispuvusta: https://www.craftmuseum.fi/palvelut/suomen-kansallispukukeskus/kansallispukujen-tietopaketti/ohjeita-kansallispuvun-kayttoon

Häissä ja hautajaisissa on hyvä pitää perinteet mielessä ja pukeutua kunnioittavasti, hyvän maun mukaisesti. Häätilaisuuksissa ei ole sallittua vieraan pukeutua kokovalkoiseen jotta morsian pääsee esille. Hautajaisiin taas on perinteisesti pukeuduttu mustiin sillä mustaa pidetään suruvärinä.

Hää- ja hautajaispukeutumisesta lisää: https://www.vaatturiliitto.fi/pukeutumisetiketti/muut-juhlatilaisuudet/

Solmioiden ja solmukkseiden solmimiseen löytyy runsaasti ohjeita, tässä muutama sivusto:

https://www.tailorstore.fi/guide/kuinka/mikä-solmu-solmioon

https://www.neckwear.fi/sida/solmukkeen-sitominen

https://www.tieroom.fi/solmuke-solmu

____________________________________________________________________

Lähdeluettelo:

https://pukeutumisopas.com/etikettipukeutuminen/

https://www.vaatturiliitto.fi

https://www.craftmuseum.fi/palvelut/suomen-kansallispukukeskus/kansallispukujen-tietopaketti/ohjeita-kansallispuvun-kayttoon

https://yhteishyva.fi/kauneus/pukeutumiskoodien-abc/article-77130

https://www.kekale.fi/pukeutumisetiketti

http://visualistisipe.blogspot.com/2016/11/etikettipukeutuminen.html


Kommentit