Reisitaskuhousut

 Kevään korona-etäopintojen jälkeen pääsimme syksyllä palaamaan kouluun. Oli helpotus päästä työstämään ompeluhommia kunnon laitteilla ja välineillä. 

Lähiopiskelu alkoi housujen kaavoituksella. Asiakkaakseni sain mieheni joka oli jo keväällä ilmaissut toiveitaan housujen suhteen. Hän halusi reisitaskuhousut lyhyemmillä lahkeilla. Taskujen hän halusi olevan suuria, lompakon- ja puhelimenmenevät. Vyölenkkejä sai laittaa tiheämmin ja housuista piti saada väljänmalliset. Väristä tulisi tummahko. Luonnostelin aikani luonnosvihkooni erilaisia malleja joita näytin ja asiakas sai kommentoida ja ehdottaa muutoksia. Suunnitelman lopputuloksesta tuli tällainen.


Suunnitelman jälkeen jätettiin pois kuitenkin vyötärökaitaleen sisällä kulkeva nyöritys.
Asiakkaan mittojenoton jälkeen aloin koululla kaavoittamaan ensin miesten housujen peruskaavaa asiakkaan mitoilla. Tämän jälkeen kuosittelin kaavan mallin mukaiseksi. Piirsin ja leikkasin kaavat myös paikkataskuille.


Ensimmäisessä tekemässäni kaavassa oli ongelma sillä olin peruskaavaa piirtäessäni piirtänyt yhden viivan väärään kohtaan jonka vuoksi jouduin tekemään kokonaan uudet kaavat. Tarkkaa on kaavoitus, se tuli huomattua. Paikkataskut piirsin oikeaan kokoonsa kaavoihin, mutten sijoittanut niitä oikeaan, tulevaan kohtaan sillä kaavassa ne olisivat menneet sauman päälle. Kaavoihin jätin myös lahkeet täysipituiseksi jos jatkossa aion vielä tehdä samalla kaavalla pitkät housut. Merkitsin kuitenkin paikat josta leikkaan nämä reisitaskuhousut.

Kaavojen valmistuessa aloin työstämään protoa. 
Proton valmistus sujui lähes ongelmitta. Sovituksessa muotolaskokset olivat oikeissa paikoissa, väljjyys sopiva ja varmistettiin samalla vielä asiakkaan kanssa 
lahkeiden mitta. 


Tulevien housujen kankaan valinnassa meni jonkin aikaa. Sillä aikaa harjoittelin sivusaumataskujen valmistusta vetoketjulla. Se osoittautuikin haastavaksi, aivoni eivät jotenkin osanneet aluksi hahmottaa niiden valmistusjärjestystä. Monta kertaa meni purkamiseksi ja lopulta osasin valmistaa sivusaumataskut vetoketjulla oikeassa järjestyksessä! Harjoituksesta ei tullut kaunis monen purkamisen ja uudelleen ompelun vuoksi mutta olin tyytyväinen että olin todella oppinut tämän kantapään kautta😊



Asiakas valitsi kankaan. Vein kangasnäytteitä ja lähetin hänelle kuvia eri kankaista niistä väritoivevaihtoehdoista mitä hän oli toivonut. Kankaaksi valikoitui tummanharmaan/ruskean sävyinen pehmeähkö kangas 
joka on 45% villaa ja 55% polyesteriä.
Tämä sopi mielestäni hyvin housukankaaksi eikä se tuntunut asiakkaan iholla ilkeältä ja kestävyys/vetolujuus vaikutti hyvältä. 

 
Tein illustratorilla poikkileikkauskuvat jotka olin tallentanut ilmeisesti omalle tietokoneelleni ja tätä blogia tehdessä (viimetipassa ennen näyttöarviointia) oli vain tulostettu versio mukana joten otin tulosteesta kuvan ja lisäsin tänne.
 
 
 
Leikkuusuunnitelmaa
                             





Housujen valmistuksen aikana oli vaikeuksia vyötärökaitaleen kanssa. Se oli erittäin hankala saada istumaan hyvin miehustan ja vyölenkkien kanssa. Neulasinkin sen monen monta kertaa uudestaan ja lopulta sain kunnolla tehtyä. Haarasaumaan tein vahviketikkauksen. Sovituksessa asiakas oli tyytyväinen väljyyteen ja housuihin kokonaisuudessaan. Sain hyvän mielen ja lisämotivaatiota hurjasti 😊 


Vaikka aikaa näihin housuihin paljon kuluikin, olen todella tyytyväinen ja jopa yllättynyt että osasin tämmöiset valmistaa ilman suuria ongelmia! Valmistus oli kivaa sillä kangasta oli helppo käsitellä. Taskuja oli hauska ommella. Tikkauksista ja ompelujäljestä tuli mielestäni erittäin hyvää ja tasaista. Aikaa kului enemmän kuin olin suunnitellut. Kangasmenekin osasin aika hyvin arvioida. Hieman jäi harmittamaan kun oli vaikeaa asetella kaavat kankaalle ilman että jää useita kangaspaloja ylimääräiseksi. Kaavojen muoto ja langansuunta vaikutti paljon asiaan. Housuista tuli erinomaiset kesähousut jonka taskuihin mahtuu varmasti kaikki tarvittava.

Englanniksi:

Although these pants spent a lot of time, I am really pleased and even surprised that I was able to manufacture these without major problems! The manufacturing was nice because the fabric was easy to handle. It was fun to sew patch pockets. The top stitching and the end result became very good and of high quality. It still took more time than I had planned. A little annoying when it was difficult to lay out the patterns on the fabric without leaving several wastes. The shape of formulas and grain line had a big impact on this. These pants became excellent summer pants with pockets that are sure to hold everything you need.
 

                                                   Valmiit housut

                                 Hellävarainen pesu 30 asteessa ja max 110 asteen silitys.



Kommentit

Lähetä kommentti