Erikoismateriaalit ja -tekniikat

 Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden kurssilla opettelimme käyttämään erilaisia valmistustekniikoita ja materiaaleja. Saimme itse valita tietyistä tekniikoista mitä kokeilemme ja harjoittelemme.

Minä valitsin mm. solmeilusta tupsut ja hapsut, solmut ja narutyöt sekä makramen.

Harjoittelukuvia:






Noiden tupsujen tekeminen oli kivaa, ohjeita löytyi paljon pinterestistä, niin kuvallisia kuin ohjevideoitakin. Voisin kuvitella tekeväni joskus esimerkiksi huiviin tupsut tai pipoihinkin.

Chenille-tekniikan harjoittelua:


Chenille tekniikka oli täysin uusi tuttavuus, en ollut ennen törmännyt moiseen tekniikkaan missään. Internetistä löytyy kuitenkin älyttömän hienoja tyynynpäällisiä ja laukkuja mitä on chenille-tekniikalla valmistettu!

Tilkkutyö:


Tilkkutöitä en ollut koskaan ennen tehnyt. Ajattelin sen olevan todella haastavaa, varsinkin kun valitsin melko pienet tilkut valmistettavaan tarvikepussiini. Tilkut leikkasin aiemmin solmubatiikilla värjäämistäni kankaista. Tarvikepussista tuli todella hieno ja on käytössä vieläkin ompelutarvikkeille.

Käsin neulonta:



Neulonta oli minulle kyllä jo ennestään tuttua mutta kokeilin uusia kuvioita sukkiin. Myöskin tein kirjoneuleena kivat lapaset tuuliselle ilmalle. Pipoista tuli todella hyvät ja istui omaan päähän mainiosti! Neulontajäljestä tuli mielestäni yllättävän tasaista :)


Kuvansiirto kankaalle:


Kuvansiirto oli yksi lemppareistani. Olin kauan jo pohdiskellut että haluaisin osata moisen. Eikä vaikeaakaan! Kuvat löysin pinterestistä, sieltä löytyy paljon kuvansiirtoon tarkoitettuja "väärinpäin"-kuvia. Paperi poistettiin kostuttamalla pinta ja hieromalla paperia pois pikkuhiljaa, sain kuivattaa kuvan kolmesti ennenkuin sain kaiken paperin pois. Kosteana näytti aina ensin että paperi on lähtenyt kokonaan mutta kuivuessaan saattoi ilmaantua vaalean haalea paperikohta, ja eikun uudestaan poistamaan loputkin :)

Solmubatiikki:




Solmubatiikilla sai upeita kuvioita! Harmi vain sinänsä että tässä tekniikassa menee hieman kauemmin aikaa kun värit pitää keittää kiinni ja kankaat kuivattaa. Muuten tosi hyvä tekniikka ja saa käyttää mielikuvitusta solmuja tehdessä. Tätä tekniikkaa käyttäisin mielelläni uudestaankin. Näistä siis leikkelin tilkkuja joista valmistin tarvikepussin ompelutarvikkeille.

Makramee:


Makramee-tekniikkaa en ollut myöskään ennen kokeillutkaan joten harjoittelin tekemällä amppeleita kukille tavallisesta neulontalangasta sekä trikookuteesta. Kesti aikaa ennenkuin oikeasti muisti miten solmut menevät. Tässä valmiina:



Keskimmäinen amppeli on kaupasta ostettu, muut omatekemiä harjoituksia. Voin kertoa että nyt on joka ikkunalle kukat päässeet valokylpyyn :)

Lopputyötä miettiessä oli melko vaikeaa keksiä mitä valmistaisin! Oli joko liikaa (huonoja) ideoita tai ei ollenkaan. Lopulta sain päätettyä että valmistan makrameetyylisen lampunvarjostimen. Minulla oli kotona valmiiksi trikookudetta ja halusinkin päästä mahdollisimman vähällä ostamisella sekä kestävän kehityksen periaatteella. Valitsemani trikookude oli kierrätystekstiileistä valmistettua ja löytyi siis jo valmiiksi kaapista :) Halusin makramee-varjostimestani sellaisen maalaisromanttisen näköisen.

Tässä suunnitelmani lopputyöstä:

Lampunvarjostin suunnitelma.


Kurssin viimeisen työn valitseminen oli melko hankalaa. Sisäinen ideapankkini pursusi ja lopputyön idea vaihtuikin matkan varrella muutamaan otteeseen. Lopulta kuitenkin päädyin lampunvarjostimeen makramee-tekniikalla. Olin aikaisemmin ostanut trikookudetta 3 eriväristä kerää, ja koska ne olivat jääneet käyttämättä, halusin hyödyntää tietysti jo valmiiksi omistamaani materiaalia.

Aluksi tiesin että haluan tehdä lopputyön makramee-tekniikalla. Olinhan jo kokeillut kyseistä tekniikkaa kukka-amppeleihin. Päätettyäni viimein lampunvarjostintyön, kokosin eräänlaisen moodboardin, ideataulun pinterestiin. 

Ideatauluun pääset tästä linkistä: 

https://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/etek-suunnitelma/


Trikookude sopii mielestäni erinomaisesti lampunvarjostintyöhön. Se on pehmeää ja joustavaa sekä valmistettu kierrätysmateriaaleista vaateteollisuuden sivutuotteena. 

Tarkemmin, käyttämäni trikookude on 92% kierrätettyä puuvillaa ja loput 8% muita kierrätyskuituja. Valmistettu EU:ssa. Tarvittaessa käsinpesu ja tasokuivaus.


Kävin ostamassa kärkkäiseltä kehikkoon tarvittavaa materiaalia. Ostin 3 erikokoista metallirengasta, päätin kuitenkin tehdä työstä 2 tasoisen.


Työn suunnittelussa otin huomioon lampunvarjostimen käytettävyyden. Renkaat kiinnitetään toisiinsa eri tasoille. Halkaisijaltaan suurempi rengas tulee pienemmän renkaan yläpuolelle vaakatasoon ja ne kiinnittyy toisiinsa naruilla. Jotta varjostinta voi käyttää valaisintarkoitukseen, liitän varjostimen jo minulla valmiiksi olevaan kattolampunripustusjohtoon.



Makramee-varjostimesta tulee kaksivärinen. Sisempi (pienempi rengas) kerros harmaalla ja ulompi (isompi rengas) kerros vaalean roosalla. Trikookudenauhat sidotaan ensin pitkiksi hapsuiksi renkaisiin jonka jälkeen aletaan tehdä solmuilla koristekerroksia. Koristeosion jälkeen jätän trikookudenauhat roikkumaan nätisti ja tasaan nauhojen reunat. Pienemmän renkaan nauhat pelkästään roikkuvat ja ylettyvät matalammalle kuin ulomman kerroksen nauhat. Nekin tietysti tasataan.

Viimeistelen työn silittämällä jotta makrameekoristelu saa tasaisemman pinnan työn ollessa valmis. Myöskin valmistusvaiheessa otan huomioon trikookuteen venyvyyden vetämällä ja kiristämällä välillä nauhoja.


Tässä on makramee-kattolampunvarjostimen suunnitelmani.

25.8.2020, Jenni Huotari.


Kuvia valmistuksesta:



Oli hankala löytää kotoota paikka jossa olisi ollut hyvä työskennellä. Paras olisi kun olisi ollut vaaterekki ja siihen saanut roikkumaan mutta sovelsin ja kiinnitin tämän yläkaapin alla olevaan koukkuun ompelupöytäni yläpuolelle. Narut jätin todella pitkiksi että ei varmasti kesken lopu, makramee-solmut vievät yllättävän paljon narua.



Solmuja opettelin pinterestistä. Trikookude oli hitusen haastava työstää kuitenkin, vaikka aluksi ajattelin että se on helppo, kuitenkin solmuja piti aina välillä säätää että kude asettui niihin nätisti.


Tällainen kaveri oli aina mukana tekemisessä 😅 Kissani tykkäsi hengailla tuolla narujen suojassa, siellä se nukkui aina, niin kauan kunnes olin varjostimen saanut valmiiksi jolloin se siirtyi kattoon, ja kissani oli ihmeissään kun hyvä pesä vietiin 😊


Tuommoisia pieniä ruusuja kiinnitin taitekohtiin, nekin löytyivät kotoota, joskus ostanut kranssien askarteluun vai mihin lie :) Ruusujen takana oli rautalangat joilla ne sai helposti kiinni.


Sitten pienempään renkaaseet tummanharmaat nauhat ja renkaat kiinni toisiinsa.


Viimeistelyä ja siistimistä vaille valmis. Tässä vaiheessa höyrytin nauhoja mutta siitä ei kyllä tullut mitään. varjostin oli jo melko painava ja vaikea käsiteltävä eikä nauhatkaan kyllä silittynyt niinkuin olin suunnitellut. Sitten kiinnitin varjostimen kattoon ja leikkasin vasta siellä nauhojen reunat.





Minusta lampunvarjostimesta tuli ihana, värit sopivat yhteen ja makuuhuoneessamme on myös vaaleanpunaiset verhot niin varjostin sopii myös niihin kuin nakutettu :) Tykkään että varjostimen tyyli on hieman "rosoinen" ja romanttinen. Arvioisin itselleni varjostimesta arvosanan 4. Siksi vain 4, sillä silitysosio ei toiminut toivomallani tavalla. Tarkoitus kun oli ettei nauhat jää noin rosoiseksi mutta oikeastaan se on ihana noinkin :) ruusut olivat kiva lisä. Varjostin myös läpäisee juuri sopivasti valoa, 

On juuri täydellinen makuuhuoneeseen.





Kommentit