Kellohame

Koulussa oli aiheena hameen valmistus. Minulla oli kotona valmiina zalekuasta ostettua ihanaa punaruudullista kangasta josta halusin hameen valmistaa.

Mielessäni oli kellohame sillä halusin siitä hulmuavan. Lähdin etsiskelemään pinterestistä ideoita ja löysinkin tämän:


 Hameen erikoinen helma oli vaikuttava ja päätin tehdä samanmuotoisen hameen. Kuvan hameen nyöritystä en tekisi, vaan ihan vain vyötärökaitaleella, napeilla ja vetoketjulla.

Valmistus sujui hyvin enkä tehnyt protoa. Hameen helppouden vuoksi muotoilin vain pikkuisen mallinuken päälle kangaspalasesta samanmoisen hameen, nähdäkseni kuinka kyseinen helma syntyy. 

Kankaasta siis käytännössä otettiin neliön muotoinen pala joka taitettiin nelinkerroin. Mittausten jälkeen laskin säteen pituuden jolloin osasin laskea minkäkokoisen kartion muotoisen palasen kulmasta leikkaan. 

Leikkasin myös muotokaitaleen kappaleet. Ensin tosiaan halusin hameeseen muotokaitaleen ja valmistinkin sen, mutta sovituksessa hamekangas oli sen verran painava ettei muotokaitale pitänyt hametta ollenkaan paikallaan. Se tuli siis koettua virheen kautta ettei painavalle kankaalle sovi muotokaitale. Tämän kokeilun jälkeen valmistin vyötärökaitaleen ja sen kiinnitin kahdesti, ensimmäisellä kerralla ei osunut kohdalleen kunnolla. Viimeisenä helmapäärme.



Kyseisen epäsymmetrisen helman siis sai ottamalla kankaasta symmetrisen neliön (säde + pituus jonka haluaa + saumat). 

Valmistusjärjestys:

  • Kiinnitä tukikangas vyötärökaitaleeseen 
  • Huolittele miehustan sivusaumat 
  • Silitä sivusaumojen saumanvarat sekä vyötärökaitale kaksinkerroin 
  • Valmista vetoketjuhalkio ja kiinnitä vetoketju 
  • Ompele vyötärökaitale miehustaan  
  • Ompele tukitikkaus vyötärökaitaleeseen 
  • Sovitus 
  • Valmista napinlävet ja kiinnitä napit 
  • Ompele helmapäärme 

Valmistus sujui melko ongelmitta jos ei lasketa muotokaitale-mokaa. Kankaasta en myöskään osaa paljoa kertoa sillä pakassa ei ollut kankaan tietoja ostettaessa. 

Hameen pesuohjeeksi sanoisin 30 asteen hienopesu ja 1 pisteen silitys.

Poikkileikkauskuva

 


Hintalaskelma






Hame mielestäni onnistui hyvin ja siitä tuli kaunis. Nyt tosin kun olen sitä muutaman kerran sovitellut, aion jonkin ajan päästä muokata helman tasaiseksi. Tasaisena helmana hame sopii paremmin useampaan muuhun asuun ja on enemmän siis käytettävissä. Olen tyytyväinen kuitenkin ja kiva kun valmistus sujui kerrankin nopeasti 💗

Kommentit