Kätevä & Tekevä 2021




Kätevä & Tekevä 2021 työt

Ryhmälläni oli teemana kiikunlähde. Ajatuksena oli valmistaa pääasiassa kierrätysmateriaaleista hieman satumaiset mekot joista jollain tapaa näkyy luonto tai roskaaminen ja sen vaikutukset. Minulla oli heti paljon ideoita ja lähin suunnittelemaan. Malliksi sain 1. vuosiluokan opiskelijan Milan jolta otin mitat. Syötin mitat grafikseen ja tulostin peruskaavan.




Aloin kuosittelemaan mallia. Olin suunnitellut että vaatteissa olisi yksinkertainen pohja mutta kokoaisin pohjalle näyttävän kokonaisuuden koristein ja erikoistekniikoin.






Kokosin protoa, sovitus ja korjausten teko kaavaan. Selästä piti poistaa väljyyttä, olkasaumasta poistaa ja vyötäröltä myös.







Teimme myös yhteistyötä tarpeistonvalmistuksen opiskelijoiden kanssa. Kaksi opiskelijaa teki kanssani yhteistyötä ja he toteuttivat asuuni hatun. Alla tekemäni moodboard hatusta. Pidimme välillä hattukokouksia ja hattu eteni sitä mukaa.



Koska kyseessä oli kierrätyshenkiset asut, löysin materiaaleja kierrätyskeskuksesta edullisesti. Aloin kokoamaan mekkoa.




Tukikangaskokeilu








Koska pääntie oli viistotettu kainaloon, ompelin pääntien saumaan mukaan liimanauhaa estämään venymistä.







Asun "pohja" oli valmis. Sovituksessa kaikki oli ok. En ollut kuitenkaan täysin tyytyväinen vetoketjuun sillä se ei näyttänyt tarpeeksi siistiltä, kangas ikäänkuin meinasi ryppyyntyä sen kohdalta. Minulla oli kiire joten annoin kuitenkin asian olla vielä ja jatkoin koristeluun.








Valmistin mekkoon muotoilemalla "hihan". Hihan oli tarkoitus liehua liikkeen mukana.








Opettelin myös huovuttamaan ja huovutin "kasvien varsia" mekkoon tulevien lehtien seuraksi. Kiinnitin koristeihin käsipistoilla helmiä ja paljetteja.


Kokeilin erilaisia tapoja valmistaa koristeita. Tämä ei tullut käyttöön tähän työhön.


Kokeilin myös tehdä näitä lehtiä ja niistä tuli sen verran kivoja että tein niitä muutaman. Kankaan välissä on siis huopaa jotta lehti sai 3D-efektin.














Kun vihreä asu oli valmis, oli aika siirtyä seuraavaan. Tähän oli myös materiaalit pääasiassa kierrätyksestä ja kokeilin myös luonnonmukaista värjäystä tähän sillä halusin valkoisista kankaista hieman vanhan ja kuluneen näköisiä. Luokkalaiseni toi minulle monen monta pussia vanhaa mustaa teetä ja keitin kattilallisen erittäin vahvaa teetä suolalla. Keitin kankaita pari tuntia ja pesin pesukoneessa. Lopputuloksesta tuli erittäin hyvä.









Tällä mekolla oli sama malli kuin toisella ja käytin samaa kaavaa siis pohjana. Kuosittelin vain tähän asuun sopivaksi. Hain kuositteluun myös hieman vanhaa tyyliä. Levensin myös lantion kohdalta enemmän sillä hamemuotoilun oli tarkoitus tuoda lantiolle hieman runsautta.














Muotoilukokeilua.. Halusin kankaiden näyttävän osittain revityiltä/rosoisilta. Tämä kokeilu päätyi lopulta asun kanssa puettaviin kenkiin.










Tätä oli kiva valmistaa ja luotin tässä niin paljon omaan ajatukseeni että ihmettelin ihan miten kiva tästä asusta tuli. Suurimmaksi osaksi tämä on tehty muotoilemalla kuten hameosan "riekaleet". Mekosta tuli juuri sellainen kuin pitikin ja hame liikkui upeasti liikkeessä.  





















 Olen erittäin tyytyväinen tekemiini asuihin. Projektissa opin erityisesti sen että minun täytyy luottaa ideoihini enemmän ja uskaltaa toteuttaa niitä. Opin myös huovuttamista ja erilaisia menetelmiä koristeiden valmistamiseen. Tässä projektissa oli paljon käsinompelua. Maalatuista sanomalehdistä on tehty miehustaan ruusukkeita. Asut on tarkoitettu enemmän teatterityyliseen esiintymiseen tms, ei peruskäyttöön sillä näille voi suorittaa vain käsinpesun. Perhonen on tarpeistonvalmistajaopiskelijan valmistama.

Kommentit