Paheelliset, kielletyt farkut

Farkkuvallankumouksen historia


Jamekset, väiskit, levikset, leet, beaverit, can-canit, dieselit.. Farkut saivat yleensä nimensä tekijänsä mukaan mutta alunperin ne olivat vain kestävät työhousut, farmarihousut.

Ensimmäisten farkkujen kantamuoto valmistettiin Genovassa 1500-luvulla laivaston merimiehille kestävyyden vuoksi.

1800-luvulla näistä kestävistä housuista tuli työläisten vaate, joita käyttivät kaivosmiehet, mekaanikot, rautatietyöläiset, rakennus- sekä peltotyöläiset.

Koska denim oli kulutusta kestävää, sitä pidettiin työläisten kankaana, eli köyhien vaatteena.

Vuonna 1873 räätäli Jacob Davis keksi vahvistaa näitä farmarihousuiksi kutsuttuja työhousuja kupariniitein kohdista, joista ne saattaisivat helpoiten repeytyä. 
Hän haki housuille patenttia Levi Straussin kanssa ja ensimmäiset patentoidut farmarihousut valmistettiin hamppukankaasta. 

1800-luvun loppupuolella hamppukangas kuitenkin vaihtui puuvillaan.

Säilyneet Levikset 1890-luvulta.

Farmarihousut nousivat suureen suosioon työläisten kesken ja ensimmäiset suomalaiset kävivät ostamassa niitä satamissa merimiehiltä 1950-luvun alussa ja jotkut saivat niitä pakettilähetyksenä sukulaisiltaan ulkomailta.

Vanha mainos jossa myydään farmari(farkku)vaatteita työmiehille


Kuitenkaan farkkuja ei tuolloin hyväksytty julkisilla paikoilla. Tuon ajan nuoret kiinnostuivat farkuista ja kielloista huolimatta pukeutuivat niihin. 
Koulussa jouduttiin puhutteluun ja jälki-istuntoon. Farkkuja pidettiin paheellisina ja kapinallisina. Joissakin kouluissa farkkujen käyttö kiellettiin kokonaan.

1940-luku, lähde pinterest.



1950-luvun puolivälissä ensimmäiset kotimaiset farmarihousut tulivat suomen kauppoihin.

Mainos 1950-luvulta.


Elokuvissa lännensankarit ja hurjapäät pitivät farkkuja ja suosio nousi entisestään. Naisille kehiteltiin omia farkkuja joissa kiinnitys sijoitettiin sivulle, sillä ei ollut sopivaa, että vetoketju tai napit olisivat naisten housuissa sijoitettuna keskelle eteen.

Kiinnitys sivussa




1970-luku oli suosituinta farkkuaikaa. Niistä oli muodostunut arkinen yleisvaate. Lahkeiden muoto alkoi leventyä ja kaventua. Myös nappilevikset nousivat suosioon. Alettiin valmistaa valmiiksi kivipestyjä, hiekkapuhallettuja sekä haalistettuja farkkuja. 

1980-luvun alussa farkkumuotiin tuli muutoksia. Leveät lahkeet vaihtuivat kapeisiin lahkeisiin (pillifarkut) ja vyötärö nousi. Korkeavyötäröiset farkut olivat joka toisella nuorella.

Tänä päivänä vuonna 2020 historia toistaa itseään. Korkeavyötäröiset "farmarihousut" ovat taas muodissa, haalistetuilla ja kivipestyillä yksityiskohdillaan.

Lähteet

https://fi.wikipedia.org/wiki/Farmarihousut
https://www.iltalehti.fi/suomi100/a/201702142200070467
https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/muoti-kauneus/farkut-ovat-meidan-kaikkien-historiaa/
https://huvikangas.fi/denimin-mielenkiintoinen-historia/

Kommentit