Tyylianalyysi ja toimiva vaatekaappi

Vaatekaappi ja minä.. Ajatuksena oli purkaa koko vaatekaapin sisältö sängylle ja vaatekappale kerrallaan katsoa minkä haluan oikeasti pitää ja _käyttää_ ja mille sanoisin Marie Kondon mukaan kiitos ja kierrätykseen. Kun tänä aamuna join aamukahvia ja ajattelin tulevaa työrupeamaa, kauhistutti jo valmiiksi. Minä, jolla on tapana ruokaostosten aikana vain vilkaista vaaterekkien tarjonta "jos jokin olisi vaikka ilmaista hiphei" (noup), mukaan tarttuu aina jotain. Olen siis ollut pikamuodin suurkuluttaja, myönnetään.. mutta kun aloitin koulunkäynnin tekstiili- ja muotialalla, aukesivat silmänikin asian suhteen. Myös yleltä tullut sarja verta, hikeä ja t-paitoja oli melkoisen hyvä silmienavaaja, suosittelen katsomaan jos haluaa todella tietää mitä iso osa vaatebisneksestä pitää sisällään. Yle Areenasta löytyy ilmaiseksi katsottavaksi kaikki jaksot: https://areena.yle.fi/1-50183627

Oma kulutukseni hävettää, mutta olen tyytyväinen että olen päässyt muuttamaan tapojani nyt enkä koskaan. Joten, en ole koskaan saanut vaatekaappiani pysymään siistinä ja käytännöllisenä kovinkaan pitkään, vaan aina jonkun ajan päästä huomaan sen ajautuneen taas sekasorron valtaan enkä löydäkkään sieltä enään mitään. Aamuisin on saanut tuskailla "mitä laittaisin päälleni tänään, ei ole mitään päällepantavaa" niinkuin varmasti monet naiset painii saman asian kanssa.

Tarkoituksena oli koota vaatekaapin niistä vaatteista mitkä haluan pitää, asukokonaisuuksia eri tilanteisiin. Minulla ne olisivat kotoiluasu, kouluasu, siisti juhla-asu, röpöilyasu (eli remontointi- ja puutarha-asu), kesähelleasu, virallinen asu (eli ns. asiointiasu tai "bisnesasu") sekä ulkoiluun sopiva asu. Kirjaimellisesti tässä tuli seinä vastaan. Olin purkanut vaatekaappini pidettäviin ja kierrätettäviin, tuloksena pidettäviä vaatteita mistä tykkään, oli 6 kappaletta. Kerran vuodessa olen yrittänyt käydä kaappiani läpi, ja joka kerta olen heittänyt pois ison osan sellaisia, joita en ole edellisen vuoden aikana käyttänyt. Nyt otin asian tosissani ja karsin myös sellaiset jotka olen vain halunnut säästää mutten koskaan silti käyttänyt. Eli, seinä tuli vastaan, heh.

Koska opiskelu tapahtuu koronan vuoksi tällä hetkellä kotona, kuvaaminen oli aika mahdoton tehtävä! Meillä ei ole kokovartalopeiliä (pitää ehdottomasti hommata vastaisuuden varalle) ja asu päälläni koitin vääntelehtiä ja kääntelehtiä että saisin kokovartalokuvan, ajastimen hyödyntäminenkään ei onnistunut vaan kuvista tuli jotain aivan muuta kuin julkaisukelvollisia. Siksi ripustin vastahakoisesti vaatteet henkariin ainoaan paikkaan johon sain edes jonkinlaista sopivaa valaistusta kuvaamiseen. Alempana postauksessa nämä "upeat" asukuvat tulevat vastaan. Olin innostunut tehtävästä, mutta harmittamaan jäi todella etten saanut julkaisukelvollista materiaalia itsestäni. Koulussa meillä on valokuvaus-studio, jossa voi käydä ottamassa valokuvia valaistuksineen kaikkineen. Siellä kuvaukset olisivat onnistuneet paremmin kuin hyvin. Kipinkapin vartalopeilin hankintaan!

Kartoitin siis omaa tyyliäni ja sitä millaisia vaatteita haluaisin pitää, pinterestin avulla tämä onnistui hyvin, siellä kun on kuvia laidasta laitaan asukokonaisuuksista ja vaatteita asusteineen.

Tein eri tyyleille pinterestiin tauluja, löydät ne näistä linkeistä:

Comfy eli rento tyylihttps://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/comfy-style/

Havainnointikuva

Romanttinen tyylihttps://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/romantic-style/

Havainnointikuva

Retro tyylihttps://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/retro/

Havainnointikuva

Lolita ja vintage tyylihttps://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/lolita-vintage-style/

Havainnointikuva

Bisnestyylihttps://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/bisnes-tyyli/

Havainnointikuva

Klassinen tyylihttps://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/classy/

] Havainnointikuva

Glamourtyylihttps://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/glamour/

Havainnointikuva

Huoliteltu aikuismainen tyylihttps://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/huoliteltu-aikuismainen-tyyli/

Havainnointikuva

Nuorekas tyylihttps://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/nuorekas-tyyli/

Havainnointikuva

Goottityylihttps://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/gothic/

Havainnointikuva

Paris-chic tyylihttps://fi.pinterest.com/jennyvitamaryan/paris-chic/

Havainnointikuva

Oman tyylianalyysin yhteydessä selvitin oman vartalotyyppini. Olen X-tyyppi, eli vyötäröni kapein kohta on vähintään 10cm kapeampi kuin lantioni sekä hartioideni leveys. Hartiani ja lantioni ovat yhtä leveitä parin sentin heitolla. Myöskään ihan kapoinen en ole, joten se pitää ottaa huomioon vaatteita valitessa. X-vartalotyypille sopivia vaatteita ovat vyötäröä korostavat vaatteet, v-mallin kaula-aukot sekä lyhyet hihat, jotka ulottuvat vain olkapään yli tai puoleenväliin. Olen myöskin lyhyt 160cm joten illuusion pidemmästä vartalosta voisi luoda pitkillä helmoilla. Tyylini on sekoitus romanttista, rentoa ja vintagea. Olen aina halunnut pukeutua isoihin lieriöhattuihin, kukallisiin napitettuihin mekkoihin sekä pitsisiin yläosiin. Ikävä kyllä kaupoista en ole löytänyt tällaisia vaatteita hyvin istuvina vartalolleni joten pukeutumiseni on varsinkin arkivaatteissa ollut rentoa. Nyt opiskellessani tekstiili- ja muotialalla olen saanut paljon itseluottamusta vaatteiden valmistuksessa ja oppinut yhtä sun toista kaavoittamisesta ja kaavojen muokkaamisesta niin olen alkanut itse valmistamaan vaatteita oman tyylini mukaisesti, niin koulutehtävien kautta kuin itse kotonakin. Näin saan juuri sellaisen vaatteen kuin haluan, täydellisesti istuvana. Kaupassa sovitellessa on jokin ihana vaate ollut yleensä jostain kohti epämukava tai liian pieni vaikka toisesta kohtaa olisikin sopiva. Tämä on yleistä varsinkin housuissa ja shortseissa, muuten sopivat mutta lantiolta liian kapeat. Tai paidat, liian kapea rinnanympärys, muuten kiva. Olenkin alkanut nyt suunnittelemaan itselleni vaatekaappiin (niiden kuuden pidettävän kappaseen lisäksi :D ) lisäystä tarpeellisista asuista, jotka sitten itse ajan kanssa toteutan.

Moodboard omasta tyylistä:
Kuvat pinterestistä

Tämän hetken vaatekaapin sisällöstä sain kootuksi yhden juhlavamman asun, joka sopii erilaisiin juhliin, tapaamisiin ja miksei myös virallisiin asiointeihin:

Kuva oma
Kuva oma

Kuvassa oleva pitsimekko on kauttaaltaan mustaa pitsiä, vuoritettu rintamuksesta helmaan. Hihat ovat täyspitkät ja ehkä juuri siksi rakastan tätä mekkoa, se on ihanan kevyt eikä liian kuuma vaikka musta väri yleensä on helteillä huono. Olen erittäin vaativa jakkujen suhteen ja tämä on ollut hyvä. Jakussa on kapeat kaulukset ja yhtään isomman eivät saisi ollakkaan sillä isot kaulukset minulla antavat leveämmän vaikutelman hartioihin ja yläosaan. Tämä espritin pikkulaukku on sopivan kokoinen juhlissa käytettäväksi kun matkassa halutaan pitää tarpeellista tavaraa mukana. Hihnan saa irti joten voi kuljettaa myös hienostuneesti kädessä. Tämän asukokonaisuuteen sopivia kenkiä minulla ei ollut. Sovittelin polvipituisia mustia saappaita mutta niiden kanssa asukokonaisuus oli jo liian verhoileva. Kenkäkaapistani löytyy myös mustat korkkarit joissa leopardi tekstuuria kantapään kohdalla. Nekään eivät olleet hyvät tämän asun yhteyteen. Ehkä jokin päivä ostan perinteiset mustat avokkaat jotka sopivat asuun kuin asuun. Esittelen teille myös perinteisen kotoilu- ja arki-asuni. Nämä kaapistani säästin sillä paidasta tykkään paljon koska se on ihanan rento ja raikas. Valkoisesta alaosasta joka antaa kerrospukeutumis-vaikutelman, tykkään myös ja jokaiseltahan täytyy löytyä yhdet siniset farkut?

Kuva oma

Huivi on yksi lemppareistani joka sopii oikeastaan asuun kuin asuun. Toista puolta hallitsee musta ja toista puolta tummanharmaa. Tähän asuun lisäisin tällaiset mustat nilkkurit antamaan huolitellumman kuvan.


Kuva pinterest

Kenkäkaappini tarvitsisikin kuvan kaltaiset nilkkurit. Minulta löytyy hiukan samantyyliset, mutta korolla. Koroilla kävely ei ehkä ole niin luontevaa minulla ja tykkään pysyä maantasalla joten olen suosinut joko todella matalia korkoja tai mielellään ei ollenkaan.

Kenkätyylini on tällaista:



Pidän siis siroista, käyttännöllisistä ja kevyistä kengistä jotka ovat nätin näköisiä sekä väriltään ei liian hallitsevia.

Tyylin kartoitusta.

Arkena haluan pukeutua mukaviin vaatteisiin, varsinkin jos aamulla on kouluun lähtö, pukeutumisen pitää olla nopeasti hoidettavissa, samoin hiustenlaiton ja asusteiden valitseminen. Yleensä hiukseni ovat ponnarilla tai etuhiukset pinnillä tai nipsulla sivussa/ylhäällä. Tässä kuvia arkisesta ns comfy-pukeutumisesta jollaista olen ajatellut tulevaan vaatekaappiini sisällyttää. Kuvat pinterestistä.



Eli arkena rentoa. Sukista sen verran että käytän vain lyhytvartisia nilkkasukkia. En tykkää pitkävartisista sukista, ne ahdistavat nilkkoja ja itseasiassa usein kotiin tullessani heitän sukat samantien pois ja olen loppupäivän paljain jaloin tai villasukissa. Villasukissa tykkään pitkästä varresta ja varsinkin talvella on ihana käpertyä ison viltin alle kahvittelemaan pitkät villasukat jalassa!


Säärystimet ovat myös kivoja, olenkin juuri tilannut mummoltani yhdet. Syksyisin minuunkin iskee neulontavimma ja neulon villasukkia ja jos tarpeeksi kärsivällisyyttä riittää, polvisukkia tai säärystimiä myös. Satun vain olemaan kärsimätön joskus, silloin saan yhden sukan valmiiksi enkä jaksa koskaan tehdä toista samanlaista :D

Nyt kun kesä on tuloillaan (vaikka aamulla olikin hentoinen lumikerros maassa en ole vielä menettänyt toivoa) on ihana ollut suunnitella vaatekaapin kesäasuja. Rakastan mekkoja! Lyhyitä kuin pitkiäkin. Vintagetyyliset puolihihat ovat ihania ja neliskanttiset pääntiet. Napitukset edessä tuovat kivan lisän ja leveät helmat. Olenkin jo kotona kaavoitellut mekkoa kesäksi, kangas vain pitäisi vielä löytää. Tässä kesävaatetustani arkeen kuin juhlaankin, rannalle, ostoksille, minne vain:



Asusteina lisäisin rannekorun tai kaulakorun.
Helmet ovat ajattomia ja sopivat rentoon kesäasuun sekä hienostuneempaankin asuun. Pantoja käytän myös. Minulla on muutama näyttävä panta joista kaksi kukallisella tekstuurilla ja yksi tummansininen valkoisilla palloilla, aika vintagemaisia. Helmipanta olisi ihana lisä!



Virallisiin tapaamisiin, haastatteluihin tai matkoille valitsisin tämänlaisia asuja:
(Ylemmät ja alemmat kuvat jälleen pinterestistä)



Näissä kahdessa näkyy myös takki-mieltymykseni. Takkeja täytyy olla ehdottomasti useampi kuin 1. Ulkoiluun sopiva sekä vähintään yksi siistimpi jonka tulisi sitten sopia moneen asukokonaisuuteen. Nyt kun on kevät, huomasin että minulla on vain paksu toppatakki, tai toinen villakangastakki joka on myös aika lämmin jos on aurinkoinen päivä. Toisekseen se on liian lyhyt. Pidän takeista jotka ovat pidempää mallia, vähintään lantion peittävä.
Ulkoiluun sopiva takki olisi:


Tai:


Niinkuin aiemmin mainitsinkin, käytän mielelläni hattuja. Sopivan asun kanssa ne olisivat erittäinkin tyylikkäitä! Minulla on ollut yksi lierihattu mustana. Se jäi käyttämättä kun en koskaan löytänyt sopivaa asukokonaisuutta vaatekaapistani johon se olisi sopinut. Tämäkin asia muuttuu kun projekti on päätöksessä :) Tyylini mukaisia hattuja:



Asut syksyyn tai talveen tulisivat olla rentoja, pehmeitä ja maanläheisissä väreissä. Kerrospukeudun aika usein viileillä keleillä. Talvisin kengät ovat tärkeässä asemassa, pitää olla vettä läpäisemättömät ja turvalliset. Sileät pohjat - ei kiitos. Nuorempana sitä pukeutui vain hienosti eikä niin ajatellut kylmyyttä mutta nykyään arvostaa lämpöä ja etenkin lämmintä tuulenpitävää takkia. Viileiden päivien asuja vaatekaappiini olisivat:



Ehkä tyyliäni voisi luokitella myös maalaisromanttiseksi. Rento-vintage-maalaisromanttinen. Flanellipaidat ovat ihania, usein pidänkin kotona mieheni flanellipaitoja.
Vaatekaapin muokkaaminen on siis alkanut jo ja kaiken mitä en säästänyt, sulloin jätesäkkeihin odottamaan kohtaloaan. 1,5 jätesäkkiä sisältäen 4 hupparitakkia, 3 jo liian rähjäistä villatakkia, 11 paitaa (?!?), housuja viidet, mekkoja 4 sekä alusvaatteita, sukkia ynnämuuta. Iso osa oli  liian pieniä tai rikki ja vain "kotikäytössä" joita todellisuudessa en enään käyttänyt kotonakaan. Pienen osan ehjistä laitan myyntiin ja loput kierrätykseen. Mukaan laitoin myös muutaman takin jotka ovat liian pieniä. Itseasiassa tämän projektin jälkeen täytyykin tehdä sama poikani vaatekaapille, se näyttää ihan yhtä pahalta :D

Hankintalistalla olisi vain tarpeellista:
  • 3 eri mekkoa kesään; yksi maxi-pituinen, loput 2 polvipituisia.
  • Alusvaatteita! Kestäviä! Löysin juuri burdan vanhasta lehdestä rintaliivikaavan, sitähän voisi hyödyntää.
  • Shortsit.
  • Housut (ei farkut).
  • Siisti pitkä takki, esim kevyt villakangastakki.
  • Lantiopituisia paitoja 3.
  • Arkikengät (kuten kuvissa ylempänä).
  • Juhlamekko.
  • Jakkutakki (joka sopisi käytettäväksi eri asujen kanssa arjessakin, ei liian juhlava).
  • Hattu.
  • Kauluspaita.
Näistä kengät, hattu ja alusvaatteet menevät ostoslistalle, alusvaatteet ehkä. Muut pystyisin itse tekemään. Yksi mekko onkin jo työn alla. Villakangastakki vähän mietityttää mutta ei se varmaankaan mahdoton tehtävä ole, ja onhan minulla erinomainen opettaja! :)
Ja sitten, vaatekaappi itsessään täytyy miettiä järjestelmällisemmäksi. Minulla on elfa-säilytyskori jossa säilytän muut paitsi mekot ja takit, ne ovat henkareissa elfan yläpuolella. Elfa on kyllä ollut hyvä ja käytännöllinen mutta kun vaatteita tosiaan oli aivan liian paljon, ei tila enään riittänyt mitenkään. Tästä lähtien pyrin pitämään suuren osan vaatteista henkareissa ja esimerkiksi vain housut ja alusvaatteet, laukut ja jotkin asusteet elfassa.


Loppuun vielä kuva ihanan siististä vaatekaapista tuomaan inspiraatota teillekin,
kuva luonnollisesti pinterestistä.

Kommentit