Tunika

Ensimmäinen vaate jonka valmistin koulussa, oli yläosa. 
Päätin tehdä tunikan ja lähdin etsimään inspiraatiota pinterestistä.
Löysin valtavan määrän ihania erilaisia tunikoiden lailla pidempiä paitoja joista sain inspiraatiota, harmi kun kaikkea ei saa mahdutettua samaan vaatteeseen mutta jää sitten seuraaviinkin ideoita 😃

Kokosin moodboardin tulevasta vaatteestani ↴



 

Koska kevät oli silloin tuloillaan, halusin jotain ihanaa mutta simppeliä kukkakuvioista kangasta.
Piirsin tulevan tunikan alkusuunnitelman pikaisesti paperille,
 upeasta luomuksesta kuva ↴






Lähdin etsimään sopivaa kaavaa koulun lehdistä ja pitkään selailtuani löysin melkein samantapaisen yläosan kaavan burda-lehdestä jonka siirsin kaavapaperille omissa mitoissa. Kaava oli muuten hyvä mutta pidensin helmaa, muokkasin sivuhalkioita, kaula-aukkoa ja hihoja muutin myös. 
Seuraavaksi leikkasin kaavat ja lähdin valmistamaan harjoitusta eli protoa, joka tehdään muokattavuuden vuoksi eri kankaasta mitä haluaa valmiissa vaatteessa käyttää.







Proton valmistuksessa löytyi muokattavaa, alkuperäisessä kaavassa selässä oli muotolaskokset, jotka päätin poistaa kokonaan, ne saivat kankaaseen aikaan "pussimaisen selän" joten se sai jäädä pois. Lisäksi kavensin vyötärön yläosaa hieman ja muokkasin vielä sivuhalkioiden linjoja. 

Koska tämä oli tosiaan ensimmäinen vaatteenvalmistustehtävä koulussa, taisin innostua hieman liikaa ja valmistin tämän proton vähän liiankin huolellisesti koristeineen kaikkineen. Toisaalta ajattelin kyllä tämänkin tulevan käyttöön sillä en haluaisi "heittää hukkaan" hyvää kangasta, joten ei kunnolla tekemisestä luultavasti haittaakaan ollut 😀 Menihän siinä kyllä pidempään kuin olin ajatellut.
No mutta! Proto sopi hyvin ja sen valmistaminen sujui ilman suurempia ongelmia, muokkauksia tosiaan tein ja olin valmis aloittamaan sen "oikean" tunikan valmistuksen.







Ensin taso- ja poikkileikkauskuvat ↴







                  Yläosan valmistusjärjestys 

Kiinnitä tukikankaat.
Ompele muotolaskokset.
Ompele olkakappale etu- ja takakappaleeseen.
Huolittele edelliset.
Ompele helmaan päärme.
Ompele etu- ja takakappaleiden sivusaumat yhteen, huolittele.
Valmista rannekkeet ja ompele hihojen sivusaumat yhteen.
Ompele rannekkeet hihoihin.
Ompele hihoihin syötöslangat.
Huolittele edelliset paitsi pyöriö jossa syötöslangat.
Neulaa sovituksessa hihat paikoilleen.
Ompele hihat miehustaan ja huolittele.
Valmista muotokaitale.
Ompele muotokaitale pääntiehen, huolittele ja tikkaa.



Kaavojen asettelua ja kankaan leikkaamista..





Kappaleiden ompelemista kokonaisuudeksi.. Huomaa muotolaskokset.





Yläpuolen kuvassa hihan valmistusta. Rannekkeisiin kiinnitin tukikankaat. Rannekkeissa on vain halkiot, ei nappeja. Alkuperäisestä suunnitelmasta (piirros) yläosa muokkaantui matkan varrella sen verran että vetoketjutaskut jätin pois sekä napituksen edestä. 
Hihat ehdin vielä tehdä koulussa kunnes siirryimme etäopetukseen nykyisen poikkeustilan vuoksi. Kotona jatkoin valmistusta mutta alussa oli ongelmia kun saumurini ei toiminut.. Onneksi sain hankittua uuden saumurin ja pääsin jatkamaan töitä kotona! 😊


Ja valmis!













Tunikan valmistus sujui hyvin! Hihojen istuttaminen itselle kotona oli haastavaa ja jouduin delegoida mieheni avuksi siinä. Ihme ja kumma ne osuivat kohdalleen kertaompelulla. Purkamista muutenkaan tässä työssä ei kovin paljoa tullut, paitsi proton selkäpuolen laskoksissa jotka päätin poistaa. Tunikasta tuli juuri sopiva ja kivan mittainen! Aikaa ei mennyt ihan mahdottomasti mutta olisin voinut olla ripeämpikin, johtuen siitä kun käytin aikaa melko paljon proton valmistukseen, se täytyy huomioida seuraavassa työssä joka on housujen valmistus. Kangas valikoitui hyväksi sillä viskoosi on kevyt eikä yhtään kuuma, tästä tuli siis kesäksi kiva käyttöpaita 😊

Materiaali: 100% Viskoosi

Hintalaskelma





Kiitos ja aurinkoista kevättä 🌞

Kommentit

Lähetä kommentti